Psychosociale begeleiding

Psychosociale problematiek:

Uitgangspunt voor de begeleiding is dat een mens mogelijkheden bezit om het leven zinvol vorm te geven en dat antwoorden op de verlangens die je hebt in jezelf gevonden kunnen worden.
Er zijn vele factoren die dit bemoeilijken of in de weg staan, waardoor het leven onder druk kan komen te staan. Dit is voelbaar in de vorm van fysieke spanningen en psychische stress. Dit draagt er toe bij dat het maken van keuzes en het nemen van verantwoordelijkheid voor je eigen leven onbereikbaar kan worden. 
De gevolgen hiervan zijn voor ieder mens anders, maar vast staat dat langdurige blootstelling aan stress een negatieve invloed heeft op het functioneren van lichaam, geest en het gedrag, zowel sociaal als emotioneel. Voor ieder mens geldt dat de uitkomst altijd in relatie staat met onwenselijk emoties en gedragingen. Ook het  ontstaan van verschillende ziekten en aandoeningen wordt hiermee in verband gebracht. 
Wanneer dit is ons leven speelt, kan er gesproken worden over de aanwezigheid van psychosociale problematiek. 
Psychosociale problematiek kent vele uitingsvormen en wordt niet onderverdeeld is licht of zwaar, omdat eenzelfde probleem door ieder mens anders wordt ervaren. Hieronder wat voorbeelden van uitingsvormen van psychosociale problematiek:
  • problemen in de werksfeer ( burn out, ontslag, langdurig of vaak ziek melden, conflict)
  • problemen in de relatiesfeer
  • religieuze problematiek
  • stress ( overspannenheid, burn out )
  • depressiviteit
  • slaapproblemen
  • suïcidale gedachten
  • laag zelfbeeld en weinig eigenwaarde 
  • sociale problematiek 
  • eenzaamheid
  • levensvragen
  • religieuze vraagstukken
  • omgaan met ziekte
  • rouw en verlies begeleiding ( niet alleen na het sterven van..., maar ook bij invaliditeit, ernstige ziekte of verlies van....)
  • moeite met zelfmotivatie bij bijv. diëten en sporten
Voor wie:

Psychosociale begeleiding is een praktische vorm van psychische hulpverlening en wordt ingezet voor jong en oud, maar is niet inzetbaar voor iedereen. Verslavingsvormen door alcohol, drugs of overmatig medicijn welke vallen onder de groep psychofarmaca, dragen ertoe bij dat deze vorm van begeleiding meestal niet toepasbaar is. 
Er wordt bij deze vorm van begeleiding geen diagnose gesteld en geen medicatie voorgeschreven. Verwijzing van een huisarts is ook niet nodig.   

De begeleiding:

Het is al eerder genoemd, in begeleiding sta jij als mens, jouw persoonlijke belevingswereld en verlangen tot verandering centraal. 
Dat betekent dat primair de begeleiding persoonsgericht is en niet symptoom- of klachtgericht. 
Om een veranderingsproces in gang te kunnen zetten, gaat het er om dat onbewuste processen bewust worden gemaakt, waardoor het zelfinzicht wordt vergroot. Dit brengt rust in de emoties en het gevoel van eigenwaarde en zelfvertrouwen wordt versterkt. Het gevolg hiervan is dat je beter gaat functioneren, omdat je zicht krijgt op waar je naar toe wil en weet wat je nodig hebt. Er ontstaat een gevoel dat je het leven weer gaat leven in plaats van dat het leven jou leeft. 
Als dit bereikt is sta je aan het begin van het veranderingsproces en zal het dagelijkse leven uitwijzen of je er in slaagt om invulling te geven aan wat je wilt. Wilskracht speelt hierbij een belangrijke rol en daarom maak ik in de begeleiding zoveel mogelijk gebruik van jouw eigen capaciteiten en creativiteit. Alles wat namelijk uit jou zelf komt, blijft met jou verbonden. Zo leer je waar jouw eigen kracht ligt die ingezet kan worden.

Fundament voor de begeleiding:

Praten met een ander over je belemmeringen en moeilijkheden in het leven is voor veel mensen geen alledaags onderdeel. 
Het is niet ongewoon dat het een heel leven lang als een groot geheim wordt meegedragen. Om dit toch te kunnen is er in eerste instantie iets in jou voor nodig dat behoefte heeft om er over te praten. Maar zelfs dan blijkt dat dit niet altijd genoeg is. Soms is de invloed van anderen nodig om je aan te sporen het te gaan doen. 
Praten met een onafhankelijk iemand kan er toe bijdragen dat dit eenvoudiger is dan met iemand die dicht bij je staat. Zo kan een bezoek bij de huisarts, de dominee, de kapper, de diëtiste of de fysiotherapeut een aanleiding zijn om je hart te luchten.
De belangrijkste reden dat dit gebeurd is het gevoel van vertrouwen, veiligheid, onafhankelijkheid van de ander en de behoefte die er is om er over te praten.
Deze factoren zijn ook binnen de begeleiding essentieel en dan met name veilig- en vertrouwd voelen. Zonder dit kan er geen goede begeleiding plaatsvinden en dus ook geen veranderingsproces dat bijdraagt aan verandering. 
Ik hecht dan ook veel waarde aan de relatie van mens tot mens, omdat alleen in het werkelijke contact het voor jou mogelijk is om je open te stellen. In jouw gevoelswereld, maar ook in die van mij, zal dit herkend worden als een gevoel van veilig en vertrouwd, een gevoel van op je gemak voelen. Kernwoorden binnen de begeleiding zijn veiligheid, vertrouwen, congruent, respect, integer en echtheid. 


De vragen of problemen waar je mee zit, je terugkerende fysieke klachten, ze hebben een stem, ze willen je iets duidelijk maken,
je iets vertellen. Kijk niet om je heen, maar kijk in je hart, want dat klopt. Maak vrijblijvend een afspraak en ontdekt of ik iets voor jou kan betekenen.
afspraak maken
Share by: